Aanslagpleger Amsterdam CS wordt gedwongen naar rechtszaal te komen

Jawed S., die in 2018 twee toeristen neerstak bij een terroristische aanval op Amsterdam CS, heeft vanochtend plotseling geweigerd naar de zitting in het hoger beroep van zijn zaak te komen.

Cyril Rosman
 Rechtbanktekening van verdachte Jawed S. (M) in de rechtszaal in De Bunker.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van verdachte Jawed S. (M) in de rechtszaal in De Bunker.Beeld ANP

De Afghaan had aangegeven te zullen verschijnen, maar weigerde donderdagochtend uiteindelijk in het transport van de gevangenis naar het gerechtshof in Amsterdam te stappen. Het Hof gaat S. nu dwingen alsnog te komen.

S., inmiddels 21, werd vorig jaar tot ruim 26 jaar cel veroordeeld voor twee pogingen tot moord met terroristisch motief. Hij stak in de zomer van 2018 twee willekeurige toeristen op Amsterdam CS neer. Dat deed hij uit woede over de door Geert Wilders aangekondigde cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. S. woonde als asielzoeker in Duitsland en reisde speciaal voor zijn daad naar Nederland.

Martelaar

“Waarom hebben jullie dat varken (Wilders, red.) toestemming gegeven de profeet te beledigen? Ik ben naar Nederland gekomen om zijn eer te verdedigen. Als Wilders dit nog een keer doet, doe ik het ook nog een keer. Ik zal het gevecht aangaan, dan dood ik hem of word ik zelf een martelaar,” fulmineerde hij tijdens een eerdere zitting in de zaak.

Dat hij twee willekeurige mensen neerstak op het station was een bewuste keuze: “Zij waren in Nederland en deden niets om Wilders te stoppen.” Hij betoog alleen spijt dat zijn slachtoffers Amerikaanse toeristen bleken: “Het hadden Nederlanders moeten zijn.”

Jawed S. werd na het steekincident neergeschoten door de politie op Amsterdam Centraal.  Beeld anp
Jawed S. werd na het steekincident neergeschoten door de politie op Amsterdam Centraal.Beeld anp

Verrast

De advocaat van S., Tamara Buruma, was verrast door de weigering van haar cliënt om te komen. De afspraak was dat hij wel zou verschijnen. “Ik kan nu ook geen contact met hem krijgen.” De rechtbank besloot daarop een zogenoemd ‘bevel medebrenging’ uit te vaardigen, daarmee wordt een verdachte gedwongen te komen. Daarbij kan de politie worden ingezet. Vermoedelijk gaat de zaak rond 12 uur alsnog beginnen.

Een zelfde soort bevel werd begin dit jaar gebruikt in de zaak tegen Gökmen T., de man die een aanslag pleegde in een tram in Utrecht. Hij verzette zich tegen zijn transport naar de rechtbank. Toen hij er eenmaal gedwongen wel aanwezig was, spuwde hij naar zijn eigen advocaat en lachte hij nabestaanden uit.

Schadevergoeding

S. werd direct na zijn actie in 2018 neergeschoten door twee agenten. Die stonden al op het punt hem aan te spreken vanwege zijn vreemde gedrag op het station, maar waren net te laat. De twee Amerikanen raakten zwaar gewond, een van hen werd door het lange mes van S. in de rug gestoken en moet mogelijk de rest van zijn leven in een rolstoel zitten. Hij kreeg een schadevergoeding van 2,6 miljoen euro toegekend. Dat geld wordt waarschijnlijk door de Nederlandse Staat betaald, voor zover bekend had Jawed S. zelf geen vermogen.

De slachtoffers volgen het proces via een videoverbinding. De Amerikaanse FBI is in de rechtszaal in Nederland aanwezig.

Meer over