76 passagiers die naar Schiphol reisden bleken later besmet met corona

In de periode van 1 juni tot 30 juli zijn 76 personen positief getest op het coronavirus terwijl ze vlak ervoor naar Schiphol vlogen. Dat meldt een woordvoerder van GGD Kennemerland.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat wil niet zeggen dat deze personen ook besmet waren op het moment dat zij in het vliegtuig zaten. “Het zou ook kunnen dat de persoon bijvoorbeeld op de weg van Schiphol naar huis besmet is geraakt,” zegt de woordvoerder.

De maatstaf voor deze groep van 76 besmette personen is voor de GGD dat zij maximaal twee dagen voor de test met het vliegtuig hebben gereisd. De coronapatiënten zijn daarna in quarantaine gegaan en de GGD heeft een contactonderzoek uitgevoerd; de normale gang van zaken bij een besmettingsgeval.

Met welke vluchten de besmette mensen het land binnenkwamen, is niet bekendgemaakt. Aan de hand van passagierslijsten en stoelnummers zijn passagiers benaderd die dicht bij de mensen zaten die positief testten.

Op 17 juli meldde de Veiligheidsregio Kennemerland dat op 38 vluchten naar Schiphol een passagier zat die corona bleek te hebben. Dit gold voor de periode van begin juni tot half juli.

Meer over