70 rode hakken op de Dam uit protest tegen femicide

Zaterdagmiddag zijn er op de Dam zeventig rode hakken neergelegd, uit protest tegen femicide. Alleen al dit jaar zijn er in Turkije zeventig vrouwen vermoord – in hetzelfde jaar dat Turkije uit een internationaal verdrag voor vrouwenrechten stapte.

Tahrim Ramdjan

Zeventig rode hakken: één voor elke Turkse vrouw die er geen meer kan dragen, omdat ze tussen januari 2021 en nu is vermoord. Dat was het idee achter het protest op de Dam zaterdagmiddag, zegt schrijver en radiopresentator Yesim Candan. Leerlingen van het Vossius Gymnasium legden de schoenen neer.

“Op een gegeven moment was er een bericht van een meisje van zestien, dat zwanger was van een kindje van vijf maanden. Ze werd zestien keer door haar man in haar buik gestoken en overleed. Toen dacht ik: dit is niet normaal, waar gaat dit heen?” Dus besloot ze samen met zangeres en auteur Stella Bergsma op de Dam aandacht te vragen voor femicide – ook wel vrouwenmoord.

Polen

In maart van dit jaar zegde Turkije het Verdrag van Istanbul op, een verdrag waarin landen toezeggen om geweld tegen vrouwen aan te pakken en hun positie in de samenleving te bevorderen. De regering in Ankara gaf daar geen nadere reden voor, maar conservatieve politici gaven al langer kritiek op het akkoord. Ook in Polen gaan stemmen op om zich terug te trekken uit het verdrag.

"We willen de aandacht dan ook vestigen op de situatie in de hele wereld, ook in Nederland," zegt Candan. Femicide vindt ook hier plaats, stelt ze, veelal in de relationele sfeer: het gaat dan vaak om geweld door de (ex-)vriend of -man. "Ik denk dat de pandemie dat ook nog eens heeft verergerd, omdat vrouwen moeilijk hulp kunnen vragen als ze thuis moeten zitten.”

Steun

Van de gemeente mochten 35 personen aanwezig zijn bij de demonstratie. Schrijver Nazmiye Oral schreef een gedicht dat journalist Sinan Can voorlas. ‘Ik ben één, en ik ben zeventig,’ zo klonk het. ‘Wij zijn één, en miljarden. We staan hier alleen, en samen.’

Initiatiefnemer Candan wil vooral dat de vrouwen in Turkije zich gesteund voelen. “Ik hoop dat over de hele wereld dergelijke protesten volgen.”

De schoenen werden zaterdagmiddag op de Dam neergelegd. Beeld Yesim Candan
De schoenen werden zaterdagmiddag op de Dam neergelegd.Beeld Yesim Candan
Meer over