PlusReportage

70-plusser: ‘Vroeg opstaan is niet leuk, maar dit is heerlijk winkelen’

In de Albert Heijn op Wittenburg was maandagochtend meteen al veel animo voor het ouderenuurtje.  Beeld Jean-Pierre Jans
In de Albert Heijn op Wittenburg was maandagochtend meteen al veel animo voor het ouderenuurtje.Beeld Jean-Pierre Jans

Bij Albert Heijn kunnen 70-plussers vanaf maandag tussen 7 en 8 uur ’s ochtends in alle rust boodschappen doen. Ouderen zijn er blij mee, al kan niet iedereen het vroege tijdstip waarderen.

Hanneloes Pen

Klokslag zeven uur parkeert de 72-jarige Oot Homborg haar fiets voor de deur van Albert Heijn op Wittenburg in Amsterdam. Ze is blij met het ‘ouderenuurtje’. “Ik doe liefst zelf de boodschappen en vroeg opstaan doe ik toch regelmatig,” zegt Homborg. Dat er nu minder mensen in de winkel zijn, voelt een stuk veiliger. “Ik wil niet ziek worden. Mijn man is 81 en die behoort tot de kwetsbare groep.”

Ook Willy Schrier (78) vindt het ouderenuurtje een fantastisch idee. In haar mandje liggen spruitjes, lof, ­worteltjes, meel en twee karbonaadjes. “Ik heb even de tijd en ik word ­tenminste niet weggeduwd. Bovendien ligt er nog wat in de winkel. Ik hamster niet. Je moet ook wat voor een ander laten liggen.”

Een beetje smokkelen

Ouderenbond Anbo was verontwaardigd over de actie van Albert Heijn omdat de ouderen worden gestigmatiseerd en de paniek onder hen toeneemt. Op Wittenburg lijken de ouderen daar weinig last van te hebben, maar Diny Bakker vindt het wel schandalig ouderen zo vroeg hun bed uit te laten komen. “Laat de jongeren vroeg komen en ons later.”

Toch komt ze op dit vroege uur omdat ze bang is voor het virus. Met haar 69 jaar smokkelt ze wel een beetje. “Maar ik ga echt mijn paspoort niet meenemen.”

Ook Gedi van Schriek (75) vindt het vroege uur ‘belachelijk’. “Sommige ouderen komen moeilijk hun bed uit en hebben een paar uur nodig om zich aan te kleden en bij te komen. Ze moeten dit tussen twaalf en één doen.” Ze heeft een boodschappenlijstje in haar hand met alle bonusaanbiedingen. “Ik hoop vooral op keuken­papier. Dat is al eeuwen niet te krijgen.”

De schappen in de Albert Heijn op Wittenburg zijn deze ochtend grotendeels keurig gevuld. Medewerkers zijn al druk aan het werk. Wil Ruisenbaal (71) gaat op zoek naar keukenrol en vermicelli. “Dat hadden ze van de week niet.”

Bij de Albert Heijn in de Maasstraat is minder animo voor het ouderenuurtje. “Er zijn twee ouderen binnen geweest,” zegt een medewerkster. “Het is niet erg goed gecommuniceerd. Zelf moest ik het op Facebook lezen.”

Even verderop bij de vestiging op het Scheldeplein staan even voor achten twee jonge vrouwen voor de deur te wachten totdat het ouderenuur voorbij is. De 71-jarige Shirley van Velthoven komt met een volle tas boodschappen naar buiten. “Heerlijk dit uurtje,” zegt ze. “Het is niet leuk om vroeg op te staan, maar je kunt moeilijk overdag alleen voor de ouderen de deur opendoen en anderen eruit gooien.”

Albert Heijn zegt veel positieve reac­ties van supermarktmanagers en klanten te krijgen. Over aantallen klanten tijdens het eerste ouderenuur kon het bedrijf maandagochtend nog niets zeggen. De supermarktketen gaat er voorlopig mee door.

Meer over