62-jarige Amsterdamse aangehouden vanwege mensensmokkel

De politie heeft onlangs een 62-jarige vrouw uit Amsterdam aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Tegelijk met haar is in deze zaak ook een 69-jarige man uit Weert opgepakt.

ANP
Vermoedelijk regelde de 62-jarige vrouw uit Amsterdam tegen betaling woon- en werkplekken voor de prostituees. Beeld ANP
Vermoedelijk regelde de 62-jarige vrouw uit Amsterdam tegen betaling woon- en werkplekken voor de prostituees.Beeld ANP

Het tweetal wordt ervan verdacht dat zij illegaal in Nederland verblijvende prostituees uit winstbejag behulpzaam zijn geweest bij het vinden van onderdak in Nederland, wat neerkomt op mensensmokkel.

Vermoedelijk regelde de Amsterdamse tegen betaling woon- en werkplekken voor de prostituees. De man wordt ervan verdacht dat hij de prostituees vervoerde naar deze adressen.

Bij de vrouw werd een telefoon in beslag genomen met 1600 contacten van prostituees en mensen die hen voorzien van onderdak en een werkplek. De politie heeft de mensen uit de contactenlijst van die telefoon die voor onderdak en een werkplek zorgden een bericht gestuurd waarin ze erop worden gewezen dat zij zich mogelijk schuldig maken aan mensensmokkel.

Voor de prostituees werden tegen aanzienlijke kosten advertenties op internet geplaatst, telefonische afspraken met klanten gemaakt en taxichauffeurs aangeboden.

Toename

Uit controles in heel Nederland blijkt de laatste jaren een toename van het aantal vrouwen en transgender personen uit Latijns-Amerika. Naar schatting verblijven ongeveer 700 Latijns-Amerikaanse transgender personen in Nederland die actief zijn in de prostitutie.

De rechter-commissaris in Zwolle heeft de vrouw vrijdag voor twee weken in bewaring gesteld. De man is die dag door de politie heengezonden in afwachting van het verdere verloop van het onderzoek. Hij blijft wel verdachte.

Meer over