36 woonboten in West verplaatst voor herstel bruggen en kades

36 woonboten in West worden vanaf volgend jaar tijdelijk verplaatst naar andere grachten. De verhuizing is nodig om kademuren en bruggen in het stadsdeel zo spoedig mogelijk te herstellen.

Madelief van Dongen
null Beeld Tammy Van Nerum
Beeld Tammy Van Nerum

De gemeente trekt maximaal vijf jaar uit voor het vernieuwen van de kademuur van de Da Costakade en de bruggen in de De Clercqstraat.

Het gaat om woonboten aan de Da Costakade, Hugo de Grootkade, de Jacob van Lennepkade, de Singelgracht en de Bilderdijkgracht. “Niet alle woonboten kunnen naar een andere gracht worden verplaatst,” vertelt woordvoerder Annet de Jong. “Die worden opgeschoven in hun eigen gracht, zodat er plek is voor de werkzaamheden.” De zesendertig boten die wel moeten verhuizen, gaan niet allemaal tegelijkertijd: ze wisselen elkaar gedurende de periode af.

De staat van de kades en bruggen is volgens de gemeente zo slecht dat de herstelwerkzaamheden ‘zeer urgent’ zijn. ‘We begrijpen dat de tijdelijke verhuizing zeer ingrijpend is voor de woonbootbewoners,’ zegt stadsdeelbestuurder Carolien de Heer, portefeuillehouder Openbare Ruimte en Water in een persbericht. ‘Dit is voor niemand leuk, maar het moet.’

Rekening houden

De gemeente zegt zo veel mogelijk rekening te houden met de wensen van de woonbootbewoners. De woonboten worden verplaatst naar tien kades, verdeeld over vijf grachten: de Bilderdijkkade, de Geuzenkade, de Rijpgracht, de Postjeskade, de Willem de Zwijgerlaan en de Jacob van Lennepkade. De woonbooteigenaren kunnen zelf aangeven welke plek hun voorkeur heeft. “Als meerdere eigenaren dezelfde plek willen, zullen we moeten loten,” aldus de Jong.

De bewoners van de aangewezen kades zullen dus ook te maken krijgen met nieuwe, tijdelijke buren tussen eind 2021 en eind 2026. Anderhalf jaar geleden maakten bewoners van de Geuzenkade al bezwaar tegen het afmeren van woonboten voor de deur. De bewoners probeerden de komst tevergeefs tegen te houden met een petitie.

De Heer: ‘Ook voor deze mensen is dit een grote verandering en we begrijpen dat het lastig is. Toch hopen we op begrip, want de woonbootbewoners moeten tenslotte ook prettig kunnen wonen.’ De kadebewoners krijgen wel inspraak over de inrichting, zoals de plek van de ingang en de aanlegsteiger.

Zwakke kades

Naar verwachting neemt het dagelijks bestuur van stadsdeel West in maart een besluit over de 36 tijdelijke ligplekken. Daarna wordt de procedure in gang gezet voor de benodigde vergunningen.

Niet alleen in West, maar ook op andere plekken in de stad dreigen bruggen en kades in te storten. In september vorig jaar stortte een stuk kademuur van de Grimburgwal in, met lantaarnpaal en al.

Meer over