Nieuws

28-jarige man na ADE-feest overleden door zeldzame complicatie xtc-pil

Een 28-jarige man uit Hoorn is maandagnacht overleden na een ADE-feest in het Westerpark, meldt De Telegraaf. Hij is overleden aan een zeer zeldzame complicatie die optrad na xtc-gebruik, aldus de politie.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De man zou volgens berichtgeving van De Telegraaf een feest hebben bezocht in het Westerpark. Rond 23.30 uur zou hij onwel geworden zijn. Daarna is hij gereanimeerd en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later die nacht.

Een woordvoerder van de politie geeft aan dat er in het bloed van de man sporen van xtc werden aangetroffen, maar dat deze drugs na onderzoek niet vervuild bleken. De man zou zijn overleden aan een zeer zeldzame complicatie van xtc, waarbij de stof lactaat (melkzuur) vrijkomt. Deze stof tastte de spiercellen van de man aan en verstoorde zijn nierfunctie dusdanig dat hij is overleden.

Volgens de moeder van de 28-jarige man was het de eerste keer in lange tijd dat hij weer naar een dancefeest ging, zo vertelde ze aan De Telegraaf. “Hij gebruikte nooit, behalve bij die gelegenheden. Niemand kon dit voorzien. Het is domme pech.” Als waarschuwing deelde ze zijn verhaal met de krant. “Ik wist niet dat dit kon gebeuren, en zijn vrienden ook niet.”

De politie spreekt van een ‘zeer noodlottig ongeval’ en laat weten geen nader onderzoek te doen naar de dood van de man.