24 kunstwerken spoorloos verdwenen uit Slotervaartziekenhuis

24 kunstwerken die de gemeente Amsterdam in bruikleen had gegeven aan het Slotervaartziekenhuis, zijn spoorloos verdwenen.

Bas Soetenhorst
Het werk van Karel Appel in MC Slotervaart. Beeld Dingena Mol
Het werk van Karel Appel in MC Slotervaart.Beeld Dingena Mol

Dit blijkt uit een inventarisatie van het Stedelijk Museum, in opdracht van het stadsbestuur. Wil van Soest, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen, heeft het college hierover vragen gesteld.

Bij de inrichting van het gebouw van het Slotervaart in 1975 besteedde de gemeente – omgerekend naar huidige maatstaven – bijna 2 miljoen euro aan kunst. Het gebouw hing ook vol met werken in bruikleen van de gemeente, in totaal 38. Ze kwamen vooral uit het depot van het Stedelijk Museum.

Na het faillissement van MC Slotervaart, zoals het ziekenhuis sinds 2014 heette, heeft de gemeente de curator meteen gewaarschuwd dat de kunstcollectie niet tot de failliete boedel mag worden gerekend. Ook is de curator verzocht tot teruggave van de veertien werken van de gemeente die nog in het gebouw zijn.

Volgens het stadsbestuur wordt momenteel onderzocht waar de rest van de kunstcollectie is gebleven. In de beantwoording van de vragen van Van Soest belooft het college hier voor het einde van het jaar op terug te komen bij de gemeenteraad.

Het Parool meldde eerder al hoe de collectie van het oorspronkelijk gemeentelijke ziekenhuis in de loop der jaren steeds kleiner werd. Toen het ziekenhuis in 1997 verzelfstandigde, kraaide bij de gemeente geen haan naar de kunstwerken, die geruisloos in handen kwamen van opeenvolgende ziekenhuiseigenaren.

Cadeaumand

Slotervaartdirecties gingen losjes om met de collectie, die diende als cadeaumand om vertrekkende werknemers uit te zwaaien. Een schuifwand van Rolf Adel raakte zoek – waarschijnlijk vernietigd. Een lichte houten reliëfwand van René Karrèr werd donkerbruin overgeschilderd.

Een bijzonder werk van Karel Appel, een grote glazen wand met kleurige gezichten, bleef wel in het ziekenhuis. Dit zogenoemde glasappliqué, dat geldt als een topwerk dat mogelijk enkele miljoenen euro’s waard is, bevindt zich in de centrale hal bij de ingang.

De glazen wand was aanvankelijk te bewonderen in het onderwijscentrum van het ziekenhuis en werd daarna afgebroken en opgeslagen, raakte beschadigd en werd gerestaureerd en weer opgebouwd in de hal.

Kunstadviseur en taxateur Matthijs Erdman noemde de uit 1976 daterende Appel onlangs ‘belangrijk, monumentaal en uniek’.

Meer over