2 jaar cel geëist tegen oud-directeur Slotervaartziekenhuis Erbudak

Het Openbaar Ministerie (OM) eist twee jaar gevangenisstraf tegen Aysel Erbudak wegens verduistering en valsheid in geschrifte als directeur van het Slotervaartziekenhuis.

Bas Soetenhorst
Aysel Erbudak, oud-directeur van het inmiddels gesloten Slotervaartziekenhuis, bij de rechtbank. Beeld ANP
Aysel Erbudak, oud-directeur van het inmiddels gesloten Slotervaartziekenhuis, bij de rechtbank.Beeld ANP

“In een zaak als deze is enkel gevangenisstraf passend,” zei officier van justitie Machteld Kok woensdagmorgen in de rechtbank in Amsterdam. Ook wil ze dat de rechtbank Erbudak veroordeelt tot het betalen van schadevergoeding op straffe van een jaar vervangende hechtenis.

Bij de hoogte van de strafeis zei officier van justitie Machteld Kok rekening te houden met het overschrijden van de redelijke termijn met een jaar. Het strafrechtelijk onderzoek begon al in 2014. In 2017 vroeg Erbudak om nader onderzoek en vanaf dat moment is de overschrijding te wijten aan haarzelf, aldus Kok.

‘Financieel gewin’

Bij Erbduk ‘stond financieel gewin voorop en dat is onvergeeflijk’, zei de officier. “Ze maakte misbruik van in haar gestelde vertrouwen. Het Slotervaart draaide op voor privé-investeringen en dat ging ten koste van de medische zorg, aldus Kok.

De belangrijkste verdenking betreft een project in Turkije. Er moest een longkliniek ­komen, die zou samenwerken met het Slotervaart en een Turks ­vakantieresort. Hiervoor had Erbudak in 2008 1 miljoen euro nodig. Dat betaalde Simed, een inmiddels failliet bedrijf uit Utrecht dat wereldwijd ziekenhuizen inrichtte. Op instigatie van Erbudak stelde het Slotervaart Simed schadeloos. Daartoe liet Erbudak volgens het OM valse facturen opmaken.

Ze was, aldus Kok, ‘alleen maar bezig met haar eigen winstbejag, met geld van een ander, namelijk het Slotervaartziekenhuis’.

Medische software

De andere verdenking draait rond een bedrijfje in medische software. Het Slotervaart betaalde in 2011 200.000 euro voor 42 procent van de aandelen. Die belandden echter niet bij het ziekenhuis, maar bij een privé-bv van Erbudak, die het doorsluisde naar de rekening van haar toen 9-jarige zoon.

Erbduak ontkent de beschuldigingen. Haar advocaat Cees Korvinus reageerde boos op de eis van het OM. Hij klaagde dat officier van justitie Kok totaal geen oog heeft voor de omstandigheden in het ziekenhuis, dat tot Erbudaks komst in 2006 zwaar verliesgevend was geweest maar in korte tijd winst maakte. De in 2013 ontslagen directeur werd volgens Korvinus slachtoffer van een ‘coup’ van de nabestaanden van haar zakenpartner Jan Schram.

De rechtbank doet uitspraak op 7 oktober.

Meer over