Nieuws

19-jarige Brabander opgepakt voor sturen foto’s met AK47 naar Lale Gül

De politie heeft een 19-jarige man uit Noord-Brabant aangehouden op verdenking van het online bedreigen van de Amsterdamse schrijver Lale Gül. De man had volgens Gül berichten gestuurd naar haar Instagram met foto’s van vuurwapens, waaronder een AK47, met de tekst ‘S4H’, Sharia for ever.

Hans van der Beek en Anna Herter
Lale Gül. Beeld Marc Driessen
Lale Gül.Beeld Marc Driessen

Gül werd donderdagochtend door de politie op de hoogte gebracht. Ze is erg blij met de aanhouding. “Eindelijk ondervindt iemand de consequenties van het overhoop halen van andermans leven door het sturen van foto’s met wapens. En dan ook nog iemand helemaal uit Brabant. Dat had ik niet verwacht. Ik had ook weinig hoop dat bedreigers zouden worden aangehouden, maar de politie doet echt haar best om hen de consequenties te laten ervaren. Dat is hoopvol.”

De politie vermoedt dat de man achter meerdere anonieme accounts zit waar vanuit bedreigingen naar Gül zijn gedaan. Een woordvoerder benadrukt dat hij niet achter alle bedreigingen zit.

Gül werd de afgelopen weken doelwit van intimidaties en doodsbedreigingen via sociale media. Aanleiding was het uitkomen van haar debuut Ik ga leven, waarin ze kritiek levert op Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid.

‘Dappere Turkse mevrouw’

Het boek van Gül viel ook in slechte aarde bij haar familie. De spanningen liepen thuis zo op dat zij eerder deze maand besloot haar ouderlijk huis te verlaten. Dit was vlak nadat PVV-leider Geert Wilders haar een ‘dappere Turkse mevrouw’ had genoemd in een verkiezingsdebat.

Na een korte, zelf aangekondigde mediastop was Gül afgelopen week te gast bij het tv-programma Buitenhof. Daar kwam ze terug op eerdere uitspraken dat ze het schrijverschap zou opgeven. Wel stelde Gül niet meer over de islam te zullen schrijven. “Ik wil niet het lot tarten en de goden verzoeken,” zei ze.

Meer over