Lijstje

15x een fijne Amsterdamse heuvel om van af te roetsjen

Amsterdam blijft de komende dagen wit kleuren, en dat betekent: sneeuwpret! Dit zijn de betere Amsterdamse heuvels om met je slee van af te roetsjen.

Het Parool
Sleeën in het Amsterdamse Bos. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Sleeën in het Amsterdamse Bos.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Te veel mensen

Belangrijk: het coronavirus waart nog steeds rond. Van de sneeuw genieten is leuk, maar let hierbij wel op de landelijk geldende coronamaatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand. Zijn er veel mensen bij een heuvel waar je wilt sleeën? Schat in of de situatie veilig is. Zo niet, zoek dan een andere plek of kom later terug.

Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is aangelegd in Engelse landschapstijl. Bochtige waterpartijen, glooiende grasvelden én hoogteverschillen. Met als absolute favoriet onder Amsterdammers met een slee: de Hazenheuvel. Met een klassieke houten slee of een nieuwerwetse kunststofvariant kun je van de Hazenheuvel lekker naar beneden.

Elpermeer

Wie in Amsterdam-Noord zit, hoeft zeker niet naar de overkant van het IJ om te sleeën. Je kunt terecht op het Helofytenveld bij het Elpermeer, aan de ringweg A10. Daar heb je een heuvel van tien meter hoog.

Diemerpark

Het Diemerpark (tot 1973 gebruikt als vuilstortplaats) kent fijne hellingen. Elke Amsterdammer zonder sneeuwvrees kan hier zijn hart ophalen.

Rietlandpark

Best een stijle helling, die bij tramhalte Rietlandterras. Het is wel spannend, sleeën richting een trambaan, maar er is genoeg ruimte op het brede perron. Ouders mee?

Rietlandterras

Met een rotvaart van het lange dak van de Piet Heintunnel? Bij de Van Eesterenlaan is het goed te doen, mede ook vanwege het hekwerk aan de weg − zo schiet het kroost niet linea recta onder de auto.

Martin Luther Kingpark

De sleeliefhebber uit Zuid kan ook voor een avontuurlijke middag terecht in het Martin Luther Kingpark, aan de zijde van de President Kennedylaan. Het gaat niet om een grote plek, dus het wordt snel druk: pas daarom op met de coronamaatregelen.

Westerpark

Ook kinderen (en volwassenen) in West kunnen hun slee uit de bergruimte tevoorschijn halen, want in het Westerpark is het aangenaam glijden. Daar waar je in de zomer naar hartelust kunt badderen en zonnen, ligt aan de andere kant een heuvel waar je in de winter dan weer heerlijk vanaf kunt sleeën.

Skiën is ook een optie. Beeld
Skiën is ook een optie.

Amstelkwartier

Sneeuw is gemaakt van water. En laat nu net naast het kantoor van Waternet, in de bocht bij de Amstel, een mooi heuveltje zijn om op de slee van af te glijden. Met uitzicht op de kantoortorens bij het Amstelstation waan je je niet echt in de natuur, maar het zicht op de Amstel maakt dat misschien weer een beetje goed.

Vondelpark

In het grootste park van de stad kun je ook je hart ophalen als sleeliefhebber: neem de ingang bij de Emmastraat, bijvoorbeeld. Met een aanloopje kom je nog een eind verder, zo tipt een lezer.

Diemen

Soms geeft de naam alles weg: de bekende Sleehelling aan de Gooiseweg, in Diemen, werd door veel Amsterdammers gevonden. En terecht, want als je hiervanaf roetsjt, ben je wel even bezig.

De sleehelling aan de Gooiseweg trekt veel Amsterdammers. Beeld Sophie Bruinzeel
De sleehelling aan de Gooiseweg trekt veel Amsterdammers.Beeld Sophie Bruinzeel

Ringdijk

De met gras beklede Ringdijk in Oost is normaal te steil om te belopen – en dus ideaal om af te sleeën. Vooral populair onder kleine kinderen van gezinnen die in de buurt wonen. Pas wel op dat je niet landt tussen de fietsers.

Museumplein

De driehoekige helling die als ingang van de parkeergarage op het Museumplein dienstdoet, meet op het hoogste punt zeven meter. Tegen het metershoge ‘ezelsoor’ werd eind jaren negentig fanatiek geprotesteerd − het ontwerp zou niet in het straatbeeld passen. Die kritiek werd terzijde geschoven, en nu schittert de omstreden helling voor groots vertier op de slee.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Gaasperpark

In Zuidoost trek je met je slee het best naar het Gaasperpark. Vlakbij metrohalte Gaasperplas ligt een fijn sleeheuveltje. Op en af, op en af, en als je geen zin meer hebt snel ergens opwarmen met warme choco.

Wie al bekend is met het Gaasperpark, kan een end verderop terecht in de Gaasperzoom, dichtbij de grens van Noord-Holland en Utrecht.

Landsmeerderdijk

Zeker zijn van een plekje om te sleeën? Goed, zeker ben je natuurlijk nooit, maar de Landsmeerderdijk in Noord is lang en heeft dus flink wat ruimte. De groene hellingen zijn bezaaid met sneeuw een perfecte baan naar beneden.

Sloterpark

Amsterdam ligt natuurlijk niet in de Limburgse heuvels, maar wie goed zoekt komt ook in Amsterdam hier en daar een hellinkje tegen. Zo ook in het Sloterpark. Hoog hoeft het ook niet te zijn, met een paar meter helling kan je al een aardig vaartje maken.

Missen we in dit overzicht een fijne hotspot voor een koude tocht bergafwaarts? Schroom ons dan niet te mailen: nieuwsdienst@parool.nl.

Meer over