11 bewoners verpleeghuis De Diem overleden aan corona

Elf bewoners van verpleeghuis De Diem in het centrum van Diemen zijn overleden aan het coronavirus.

Het Parool
Winkelcentrum Diemerplein in de gemeente Diemen. Beeld ANP
Winkelcentrum Diemerplein in de gemeente Diemen.Beeld ANP

Dit heeft een woordvoerder van zorginstelling Cordaan bevestigd. Vier bewoners van het verpleeghuis zijn besmet met het coronavirus. Zij zijn geïsoleerd van de overige bewoners en worden behandeld. De Diem beschikt over 44 verpleegplekken.

Vanaf volgende week komt er een speciale bezoekcontainer, waarbij bezoekers en bewoners elkaar met een glazen wand ertussen op een veilige manier kunnen bezoeken.

Twee weken geleden meldde het Flevohuis in Amsterdam-Oost dat 31 bewoners van het verpleeghuis zijn overleden aan het coronavirus. Eerder deze maand bezweken in het Joodse zorgcentrum Beth Shalom in Amsterdam-Buitenveldert – ook onderdeel van Cordaan – 22 bewoners aan het coronavirus.

Verpleegzorg pas laat op de radar

Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, stelt dat het te lang duurde voordat de verpleeghuiszorg op de radar kwam. De aanpak van de coronacrisis was zo gericht op ziekenhuizen en ic-capaciteit dat verpleeghuizen de eerste weken amper in beeld waren. Daar sloeg het virus onder de radar ongenadig hard toe.

Medio maart, bijna drie weken na de eerste besmetting in Nederland, was de vereniging voor het eerst aanwezig bij de wekelijkse vergadering van het Outbreak Management Team (OMT), de club van experts die de uitbraak helpt controleren. Later die week ­besloot minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) tot een bezoekverbod, om daarmee kwets­bare ouderen te beschermen.

Terwijl het vooralsnog lukte over­belasting van ziekenhuizen te voorkomen, voltrok zich een stil drama in verpleeghuizen. Daar raakten tot dusver bijna 8000 mensen (vermoedelijk) besmet, ook overleden er volgens Verenso zeker 1400 ouderen.

Meer over